Nova godina je vreme kad se sabiraju utisci o godini koju ostavljamo za sobom i prave planovi za nastupajuću. Pogled u 2015. godinu članove Udruženja čini veoma zadovoljnim.

rodjendan-slikaUdruženje „Jogi“ je u martu proslavilo drugi rođendan, u prostorijama Yoga centra, kroz druženje i igru. To su bile prve dve godine  bavljenja obrazovanjem dece i pospešivanjem i unapređivanjem sposobnosti sve dece.

Rad Udruženja je podeljen na dva, pa čak i više segmenata. Jedna obuhvata radionice za svu zainteresovanu decu kojoj učenje sa nama predstavlja radost i zadovoljstvo, drugi segment je usmeren na pomoć deci i roditeljima koja imaju neke poteškoće u učenju, prvenstveno disleksiju i disgrafiju. Ta pomoć je individualna i pružaju je stručne osobe, među kojima su logoped Marta Pertet, psiholog Robert Terek. Naš psiholog je u toku ove godine sproveo istraživanje o izraženim poteškoćama u učenju, a celokupno istraživanje je objavljeno u Prosvetnom pregledu i prezentovano na stručnom skupu psihologa i pedagoga u Gradskoj kući.

Udruženje Jogi se bavi i edukovanjem prosvetnog kadra u saradnji sa Meixner fondacijom iz Mađarske. U projektu Meixner fondacije i OŠ „Majšanski put“  osam stručnjaka na mađarskom jeziku bilo je  na trodnevnoj obuci za rad po Meixner metodi.

Šire zastupljen rad je radioničarskog tipa za decu koja vole i žele da uče, da usvajaju nove  tehnike učenja, da razvijaju logičko i divergentno mišljenje, kao i svoje opšte sposobnosti uključujući i razvoj pažnje.

Na početku kalendarske godine u toku su bile radionice „Medologija – Pričologija“ na srpskom jeziku u kojima je aktivno učestvovalo petnaestak DSCN4534članova, dece uzrasta od 7 i 8 godina. Radionice su realizovane u knjižari „Plato“, a zatim u atriumu hotela „Galleria“. Završna radionica za prethodnu školsku godinu je bila osmišljena kao kviz znanja .

Paralelno su u prostorijama OŠ „Majšanski put“ realizovane radionice na mađarskom jeziku.

Leto nam je donelo posebno zanimljiv program  „U hladu salaša“, poludnevne izlete na okolne odabrane salaše na kojima su deca imala priliku da se nauče mnogo o životu naših predaka u prošlosti, o prirodi, biljkama. Bila su u stalnom kontaktu sa životinjama, jahala su konje i magarce, učestvovala u edukativnom i likovno – kreativnim radionicama. Podjednako bitno je da su se divno družila deca različitih uzrasta, sklapala nova prijateljstva i zajedno uživala u svakom trenutku.

 

Sa novom školskom godinom, radionice su proširene na tri aktuelne: „Upoznavanje sveta“, „Igrolika matematika za drugi razred“ i „Igrolika matematika za treći razred“. Radionice se realizuju u prostorijama Otvorenog univerziteta, a organizator i realizator je učiteljica Mirjana Kosanović. U ovom trenutku radionice pohađa više od tridesetoro dece.

Izleti su postali omiljen sadržaj svih naših mladih članova, pa smo im priuštili divnu sadržajnu posetu privatnom ptičjem parku u okviru Dečje nedelje.

Da bismo zaokružili ovu uspešnu godinu i nagradili sve naše povremene i stalne članove i osobe koje podržavaju naš rad, organizovali smo Novogodišnji žur u kuglani „Krupara“ u Dušanovu.

Planovi za predstojeću godinu postoje. U njih je utkana nada da će godina biti još uspešnija i da ćemo geometrijskom progresijom širiti broj zadovoljnih članova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.