radne-navikeZbog česte pojave smanjene motivacije i opadanja samopouzdanje, radne navike  svakog deteta, pa i deteta koje ima poteškoće u učenju su od ogromnog značaja.
Mali koraci koje roditelji mogu učiniti po pitanju formiranja navika su svakako ona opštepoznata pravila koja nije na odmet ponoviti:

  • Omogućiti detetu da ima svoje mesto za učenje. Ma koliko ovo zvučalo nebitno, jer se može učiti za trpezarijskim i za pisaćim stolom, u jednoj ili drugoj sobi i sl. na koncentraciju itekako utiče stvorena navika učenja na određenom mestu.
  • Proceniti koje vreme u toku dana je najbolje za učenje. Većina dece uči najefikasnije oko dva sata nakon buđenja ili oko dva sata nakon ručka. To nije opšte pravilo i potrebno je pratiti svoje dete, da bi se moglo utvrditi sa većom verovatnoćom. Nastojati obezbediti detetu da uči u vreme koje je za njega najpovoljnije.
  • Stvoriti neki prijatan ritual ( pripremiti šolju čaja i keksić, ili neko voće) pre učenja, uvek složiti uredno potreban pribor i sl.
  • Omogućiti mir u to vreme.

Dete koje ima poteškoće u učenju bilo koje vrste ne može napredovati preko noći i toga treba biti svestan. Ne postoji čarobni štapić, metoda ili nastavnik. Meixner metoda je dokazano delotvorna i učenici napreduju sitnim koracima, ali konstantno u pravom smeru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.